Svenska Embracer group har köpt rättigheterna till Sagan om ringen. Foto: PIERRE VINET/TT

Svenska Embracer group köper Sagan om ringen-rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska spelkoncernen Embracer group har köpt amerikanska Middle earth-enterprises och får därmed globala rättigheter till Tolkiens fantasyverk ”Sagan om ringen”.

Den Karlstadsbaserade spelkoncernen Embracer group växer och gör en rad nya förvärv, med en initial köpeskilling som uppgår till 6 miljarder kronor. Det meddelar bolaget i samband med sin delårsrapport.

Bland köpen finns Limited run games, Singtrix, Tuxedo labs och Tripwire interactive.

Mest anmärkningsvärt är köpet av Middle earth-enterprises som äger de globala rättigheterna till ”Sagan om ringen” och ”The Hobbit”. Det innebär att Embracer nu innehar rättigheterna till filmer, dataspel, brädspel, merchandise, nöjesparker och pjäser som bygger på Tolkiens verk.

Stor katalog

Med köpet utökar Embracer group en redan omfattande katalog.

Koncernen innehåller sen tidigare bland annat THQ Nordic, Koch media och Coffee stain och äger rättigheterna till många spel. Bland annat ”Saints row”, ”Tomb raider” och ”Borderlands”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.