Hoppa till innehållet

Ulf Kristersson: M har mycket kvar att göra i miljöfrågan

Alliansen kommer att satsa på klimatfrågan, lovar en självkritisk M-ledare. Men regeringens miljöpolitik sågar Ulf Kristersson vid fotknölarna. 

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson presenterade på torsdagen flera nya miljöpolitiska förslag.

I ett tal inför studenter på Handelshögskolan i Stockholm uppvisade Ulf Kristersson stor självkritik. Att partiet sällan nämner miljöfrågan ”duger inte”, enligt partiledaren som avslutade sin presentation med att konstatera att partiet har mycket kvar att göra.

”Jag har själv haft en egen resa i de här frågorna”, säger han.

Nu går partiet till val på att göra om regeringens industrikliv på 300 miljoner till ett årligt klimatavdrag till basindustrin, som står för en tredjedel av Sveriges samlade koldioxidutsläpp.

Ytterligare en tredjedel av utsläppen kommer från transportsektorn och partiet lovar nu 100 Mkr till teknikneutral laddinfrastruktur.

Tillsammans med 400 miljoner till internationella klimatinvesteringar och 100 Mkr till miljöforskning, ur budgeten, summerar satsningarna till 900 Mkr.

Regeringens miljöpolitik är ineffektiv och dåligt analyserad, anser Ulf Kristersson. Hans parti säger nej till flygskatten och till ytterligare drygt 3 miljarder kronor om året av regeringens klimatpolitik, däribland till klimatklivet och till regeringens bidrag till elcyklar.

Ska inte en politik som är viktig få kosta pengar?
”Jo den ska få kosta pengar, men framför allt måste den göra nytta den måste vara långsiktig, den måste ingjuta respekt och den måste ge resultat”, säger Ulf Kristersson.

”En miljard till elcyklar skulle göra mycket större nytta som en miljard till internationellt klimatbistånd.” 

Det senare är ett annat nytt besked från partiet, som på sikt vill fördubbla klimatbiståndet till 2 miljarder kronor.

Ulf Kristersson menar att samsynen med Centerpartiet i miljöfrågan är stor.

”En ny alliansregering kommer att ha klimatfrågan högt på agendan”, säger han.

Men både i frågan om snabba höghastighetståg och kommunala dieselförbudszoner har partierna på senare tid hamnat på motsatta sidor.

”Vi är inte emot att få städer som är fossilfria. Vi är väldigt mycket emot en politik som är så ryckig att man ena året har subventioner för att köpa miljöbilar som går på modern diesel för att bara två år senare säga att de är miljöbovar”, säger Ulf Kristersson om dieselfrågan.

”Vi har varken sett en plan eller en finansiering för höghastighetstågen. Men bedömare tror att det handlar om en investering som kommer vara på plats först när vi ska ha nått våra klimatmål. Därför måste vi fokusera på åtgärder som gör att vi når våra klimatmål i tid”, säger Maria Malmer Stenegard, miljöpolitisk talesperson. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera