DIN HÄLSA TILL SALU

Utlyste reklambojkott mot Facebook – men fortsatte röja kunder

2:26 min
  • Sveriges största nätapotek, Apotea, har anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten efter att ha skickat information om sina kunder till Facebook.

  • Överföringarna pågick även under den annonsbojkott mot Facebook som Apotea utlyste sommaren 2020.

  • "Jag kände inte till vidden av informationsutbytet", säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Sommaren 2020 slutade en rad företag göra reklam på Facebook. Ett av dem var det svenska nätapoteket Apotea, vars vd Pär Svärdson sa att Facebook inte hade gjort tillräckligt för att "minska spridning av rasistiskt innehåll".

Apoteas annonsstopp varade i över ett års tid. Nu kan vi berätta att de under stoppet fortsatte förse Facebook med information om vilka deras kunder var och vilka receptfria varor de skulle beställa.

Det innebar att Facebook, enligt Ekots granskning, till exempel kunde få se att någon med en viss mejladress hade lagt ett akut p-piller för 45 kronor i varukorgen.

– Jag kände inte till vidden av informationsutbytet och jag beklagar att vi hade det, säger Pär Svärdson.

Ni slutar göra reklam, fortsätter ge dem data om era kunder. Är det då en bojkott?

– Ja det vi sa var ju att vi skulle sluta annonsera på Facebook och Instagram och det var ju precis det vi gjorde.

Apotea skickade kunduppgifterna till Facebook i totalt sett nästan två år.

I sin integritetspolicy hävdade bolaget samtidigt att det som skickades till Facebook ”aldrig” kunde kopplas samman med kundens identitet. Vid Ekots senaste test i april i år skickades uppgifterna om dem som inte valt bort marknadsföringskakor.

Efter att Ekot nyligen avslöjade att det statligt ägda Apoteket AB delat information med Facebook inledde Apotea en översyn, stängde av all överföring till Facebook, ändrade i sin integritetspolicy och anmälde sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att rätta misstaget så att det inte händer igen, säger Pär Svärdson.

Apotea behandlar i dag omkring 200.000 beställningar per vecka. Pär Svärdson säger att ”ett ansenligt antal” kunder påverkats och att det var en enskild anställd som råkade slå på överföringarna till Facebook.

– Just det vi gjorde 2020, att vi bojkottar Facebook det är en styrka i en organisation. Att man gör ett misstag är beklagligt och då är ju styrkan att man kan rätta upp det och göra någonting åt det.

Rättelse: I ingressen har det tidigare felaktigt stått att Apotea anmält sig själv till Facebook, rätt ska vara att företaget anmält sig till Integritetskyddsmyndigheten.